Peter Overgaauw

Peter OvergaauwPeter Overgaauw is geboren op 29 februari 1952 te Rotterdam. Omdat 1952 een schrikkeljaar was, kregen de ouders van Overgaauw naar eigen zeggen het advies om de geboorteakte op 1 maart te zetten, omdat Overgaauw anders slechts één keer in de vier jaar jarig zou zijn. Overgaauw groeide op in Amsterdam in een echte onderwijsfamilie samen met twee broers en een zus. Beide ouders waren werkzaam in het onderwijs. Ook Overgaauw en zijn zus hadden de ambitie om later leraar te worden. Zelf heeft Overgaauw nu vier kinderen: twee dochters en twee zoons. Overgaauw en zijn grootouders lijken de passie voor het onderwijs te hebben doorgegeven. Inmiddels werk ook een van Overgaauws zoons als leraar op een basisschool. Samen met zijn partner woont Overgaauw nu in Oostzaan.  Studie

Na zijn middelbare school ging Peter Overgaauw studeren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hier behaalde Overgaauw een master Engelse taal-, en letterkunde. Deze studie combineerde hij met de drukke weektaak in een verpleegtehuis en het leraarschap. Overgaauw koos ervoor om Engels te gaan studeren omdat hij graag, net zoals zijn ouders, leraar wilde worden. Bovendien was hij altijd al groot fan van de Engelse literatuur. Naast deze studie heeft Overgaauw ook nog trainingen gevolgd waarbij hij zich meer ging verdiepen in het menselijk gedrag, en volgde hij een coachingsopleiding. Dit deed hij omdat hij altijd al gestreefd heeft naar een zo groot mogelijke verbreding van zijn professionele kennis. Tijdens zijn studie woonde Overgaauw in Monnickendam en Amsterdam.

Carrière

Peter Overgaauw startte zijn carrière als leraar Engels in het voorbereidend beroepsonderwijs. Na negen jaar lang actief leraar te zijn geweest ging Overgaauw  in 1995 aan het werk als directeur-voorzitter van de algemene besturenbond (ABB). Zijn belangrijkste taak hierbij was de ABB te fuseren met een andere werkgeversvakbond: Vereniging voor Openbare Scholen. Dit resulteerde in een besturenorganisatie voor scholen in primair en voortgezet onderwijs VOS/ABB. In 2003 vervolgde Overgaauw zijn carrière in Purmerend waar hij zijn studenten de best mogelijke educatie wilde bieden waartoe ze in staat waren. Hierbij ontving de Purmerendse ScholenGroep verschillende prijzen voor de educatieve hervormingen. Ruim vijftien jaar werkte Overgaauw voor de Purmerendse Scholengroep.

Eigen bedrijf: Peter Overgaauw Advies, Training, en Coaching.

Tijdens zijn werkzaamheden voor de Purmerendse ScholenGroep startte Overgaauw in 2008 een eigen bedrijf: Peter Overgaauw Advies, Training, en Coaching. Na vijfentwintig jaar werkzaam te zijn geweest als eindverantwoordelijke had Overgaauw geen behoefte meer om binnen een hiërarchische instelling te werken. Met dit bedrijf is Overgaauw tot op de dag van vandaag druk bezig met het geven van trainingen en workshops op het gebied van bestuurs- en organisatiemanagement en high performance. Hierbij richt hij zich op het begeleiden en coachen  van mensen die hun arbeidssatisfactie en effectiviteit graag willen verhogen. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met het analyseren van de begroting en formatie en het opstellen van een advies voor bezuinigingen voor de scholengemeenschap VMBO Noord-Holland. Ook gaf Overgaauw in 2012 een workshop op de conferentie van de National Association of Secondary School Principals in Tampa Florida.

Hobby’s

Naast zijn drukke baan houdt Overgaauw ontzettend van koken. Volgens vrienden en familie is hij een uitstekende kok. Daarnaast houdt Overgaauw ook van klussen in en rondom het huis en is hij nog een actieve sporter. Regelmatig beoefent hij krachtsport, duursport, bokst hij zo af en toe, en houdt hij van bergwandelen. Naast al deze energie rovende hobby’s houdt Overgaauw ook van literatuur en kijkt hij graag naar films met een maatschappij kritische insteek zoals La Grande Bellissima. Omdat Overgaauw veel weg is van huis bestaat de relatie met zijn partner voor een deel uit een LAT-relatie. Desalniettemin zorgt Overgaauw ervoor dat hij voor zijn kinderen een wijze vader te zijn. Ook probeert hij om die rol te vervullen voor de kinderen van zijn partner.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.