Winfried Baijens

Winfried Baijens werd op 13 december 1977 geboren in Horst en groeit op in een klein dorp in Zeeuws-Vlaanderen. Tegenwoordig noemt hij Rotterdam zijn thuis, maar heeft hij ook in Amsterdam een kleine woning voor zijn werk. In januari 2016 wordt Baijens presentator van het NOS Journaal en het NOS Radio 1 Journaal. De NOS heeft een rode draad gespeeld door Baijens’ gehele carrière.

Journalistieke carrière

Winfried BaijensIn 1996 start Baijens zijn opleiding Journalistiek in Tilburg aan de Fontys Hogeschool. Meteen na het afronden van zijn studie begint hij in 1999 als bureauredacteur voor NOVA. In 2001 genereerde hij voor de actualiteitenrubriek veel bekendheid met een spraakmakend interview met imam El-Moumni van de Rotterdamse An-Nasr moskee. Laatstgenoemde sprak zich in het interview sterk antihomoseksueel uit wat leidde tot veel controverse. Na vier jaar voor NOVA werkzaam te zijn geweest, wordt hij in 2003 verslaggever voor het NOS Jeugdjournaal. Niet veel later wordt hij een van de vaste gezichten van het programma. Het jeugdjournaal presenteerde hij 5 jaar.Na nog één jaar voor NOS op 3 te hebben gewerkt, gooit Baijens het roer volledig om. Hij kiest voor radio en er daarbij voor niet meer overgeleverd te zijn aan de NOS. Bij NPO Radio 6 is hij tijdenlang vaste dj. Hij kan er bijvoorbeeld zijn creatieve ei kwijt met eigen programma ‘Winfrieds Woonkamer’, vier dagen in de week in de avond te horen van 19.00 tot 22.00. In het programma komen bekende Nederlanders letterlijk op bezoek in Baijens’ Amsterdamse woonkamer en samen praten ze over muziek en het leven. Op deze wijze maakt Baijens écht contact met de gasten, met interessante diepte-interviews als resultaat.

Daarnaast presenteerde hij verschillende radioprogramma’s voor BNN en is hij van 2004 tot en met 2012 tien jaar lang presentator van het televisieverslag van 3FM Serious Request. Op deze wijze is hij te zien en horen bij BNN, NOS en NTR. De NOS blijft dus aanwezig in Baijens’ carrière. Hij presenteert regelmatig evenementen voor de omroep. In 2016 keert Baijens volledig terug bij de NOS als vaste presentator van het NOS Journaal. Hij vervangt Herman van der Zandt die naar NOS Sport vertrekt. De klus combineert hij met het presenteren van Radio 1 Journaal op zaterdag. Baijens is zeer ambitieus en ziet zijn terugkomst als een grote eer.

Privé

Winfried Baijens is niet schuw over zijn privéleven. Hij had een relatie van 10 jaar met bekende jazz- en popartiest Wouter Hamel, tijdens de breuk sprak hij openlijk over de relatie. Zo ook over latere relaties, onder andere met grafisch ontwerper Tobias. Daarnaast zet hij op sociale media als Facebook, Twitter en Instagram zijn privéleven in voor het promoten van zijn werk. Via sociale media onderscheidt hij zichzelf. Zo sprak hij op Instagram over het feit dat hij nepwimpers draagt tijdens het presenteren van het NOS Journaal. Baijens heeft zich altijd openlijk uitgesproken over zijn homo-zijn en probeert daarmee grotere belangen te behartigen. Zo stond hij in 2006 op de derde plaats in de Expreszo 100, een lijst met bekende Nederlanders en Vlamingen die op een positieve manier hun homo-zijn uitdragen, en schreef hij zich in 2012 uit bij de rooms-katholieke kerk nadat paus Benedictus zich in een speech tegen homoseksuelen uitspreekt. In een tweet roept Baijens anderen op hetzelfde te doen.