Timo Huges

Timo HugesTimo Huges, voormalig president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, is op 5 april 1965 in Den Haag ter wereld gekomen. Zijn ouders kregen jong kinderen – zijn moeder zat nog op het gymnasium – en zijn uiteindelijk gescheiden. Twee dingen die een kind aardig kunnen vormen. Huges zegt er dan ook heel zelfstandig van te zijn geworden. In 1984 rondde hij het vwo af in Groningen waarna hij  aan de Universiteit van Groningen de studie Bedrijfskunde startte. Betreft zijn interesses had dit net zo goed een studie economie kunnen zijn, maar Huges koos voor de destijds populairdere studie. Timo Huges is al lange tijd samen met zijn vrouw Leontine met wie hij 4 kinderen heeft. Leontine is net als Huges ambitieus en werkt als advocate in een eigen praktijk. Een druk bestaan dus voor het gezin, maar niet té druk. Huges beschrijft zijn vrouw als de liefde van zijn leven.Carrière

Timo Huges liep tijdens zijn studie stage bij Twijnstra Gudde en Unilever. Het laatstgenoemde leerde hem vooral dat deze tak niet bij hem paste. Huges rondde zijn studie bedrijfskunde af in 1990 waarna hij in 1992 terecht kwam bij het vervoersbedrijf Frans Maas. Hij had altijd al enorme ambitie, zo had hij bij Frans Maas meerdere functies waarbij hij telkens iets omhoog klom op de ladder en schoot zijn gezin er af en toe bij in door zijn harde werk. Huges ziet die balans tussen zakelijk en privé dan ook als punt waaraan hij nog moet werken. In 2004 werd hij lid van de groepsraad van Frans Maas, maar toen hem duidelijk werd dat het bedrijf zou worden overgenomen door het Deense bedrijf DSV vond Huges het in 2006 tijd worden om te vertrekken. Na vijftien jaar in dienst te zijn geweest, was dit geen makkelijke beslissing. Gelukkig bleek het geen slechte beslissing te zijn: Nog in 2006 wordt hij aangesteld als directievoorzitter bloemenveiling Aalsmeer en amper een jaar later, in 2007, staat hij aan de leiding van een voor de sector historische fusie tussen FloraHolland en de bloemenveiling Aalsmeer. Met succes, want de fusie maakt van de veiling een van de grootste ter wereld die ruim 90% van de Nederlandse bloemenhandel verzorgt. In 2008 wordt Huges Algemeen directeur van FloraHolland.

NS

In 2013 gooide Huges zijn carrière weer over een ander boeg door een aanbod van de NS te accepteren. Hij werd bij het bedrijf aangesteld als nieuwe president-directeur. Huges wilde er met al zijn energie voor zorgen dat de reizigers iedere dag weer tevreden zouden zijn. Hij reisde sindsdien ook zelf met de trein naar zijn werk. De NS komt vaak negatief in het nieuws door bijvoorbeeld stakingen, vele klachten en het debacle rondom de Fyra-treinen. Huges had bij de NS dus geen makkelijke functie, maar hij hield wel van de uitdaging. In februari 2015 won de NS de opdracht voor het openbaar vervoer in Limburg. Een tegenvaller voor vervoersbedrijf Veolia dat dit eerst in handen had. Echter bleek dat de NS bedrijfsgevoelige informatie kreeg tijdens de aanbesteding van de concurrent, voormalig directeur van Veolia, René de Beer. De NS raakte de opdracht kwijt naar aanleiding van het gesjoemel en Huges trad af als president-directeur in juni 2015. Eind 2016 besloot het OM tot strafvervolging over te gaan, de regiezitting vond plaats in december. Op dinsdag 21 november 2017 eiste het Openbaar Ministerie (OM) 12 maanden onvoorwaardelijke celstraf voor Huges. In de zaak, die om bedrijfsspionage draait, wordt Huges verdacht van het schuldig maken aan het leidinggeven aan schending van bedrijfsgeheimen, niet-ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. De rechtbank in Den Bosch heeft nog vijf zittingsdagen uitgetrokken voor de verdere behandeling van deze zaak.

3 Reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.