Tim van Esch

Op 29 december 1988 werd de talentvolle zanger Tim van Esch geboren in Gouda. Nederland kent hem voornamelijk als zanger en songwriter van de Handsome Poets. Nadat hij acht jaar lang op de Plaswijckschool doorbracht koos hij er voor om naar het VWO op de Goudse Waarden te gaan. Zijn leukste herinneringen heeft hij overgehouden aan de muziekavonden die ieder jaar in december georganiseerd werden. Al sinds hij in de brugklas zat deed hij ieder jaar auditie en toonde hij al op jonge leeftijd zijn talent en passie voor zingen en alles wat daarmee te maken had. Hoewel van Esch in de beginjaren van zijn middelbare schooltijd altijd dacht architect te gaan worden, werd het hem in de bovenbouw duidelijk dat hij na het behalen van zijn diploma in 2007 toch graag de muziekrichting op wilde.Studie

Na zijn middelbare schooltijd koos Tim van Esch er dan ook voor om aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) de studie Composition and Music Production te gaan studeren. Hij verhuist hiervoor naar een studentenhuis in Utrecht waar hij op de achttiende verdieping regelmatig luidkeels te horen was met het componeren en oefenen van nummers. Hij sluit de studie af met een master Creative Design for Digital Cultures in 2012. Maar tijdens zijn studie heeft Van Esch nooit stilgezeten en bleef het niet alleen bij studeren. Van Esch nam het heft in eigen hand en dompelde zich onder in de muzikale wereld.

Muziek, muziek, muziek

Tim van Esch in drie woorden beschrijven is makkelijk: muziek muziek muziek. Van Esch begint in 2008 een eigen bedrijfje: Escher Composing. Met dit bedrijfje componeert hij muziek voor onder andere theater, film, maar ook reclamespotjes. In 2010 start Van Esch samen met Daniel Smit, Nils Davidse, Gerard Trouborst en Ruben Trouborst de band Hansome Poets. Van Esch is leadzanger en songwriter van de band. Hun single Blinded (2010) deed een belletje rinkelen bij landelijke radiostations, waardoor ze in juni 2010 de titel Serious Talent kregen. Het bleef echter niet bij dit nummer, in November van datzelfde jaar verscheen het nummer Dance (the war is over) en dat werd zelfs bekroond tot 3FM mega hit. Dit nummer bleef wederom niet onopgemerkt, het RTL programma So You Think You Can Dance koos het nummer Dance voor bij hun televisiespotjes. Ook kwam Van Esch met zijn band voor de eerste keer bij het programma De Wereld Draait Door. Inmiddels is de band al een aantal keer live in de uitzending geweest.

Naar eigen zeggen is het nieuwe nummer Wild Side, dat verscheen op het nieuwe album uit 2015, van Esch’s favoriet. De opening van het nummer is volgens van Esch zijn meest favoriete opening ooit. Het is een heerlijk vrolijk en zomers nummertje. Op de vraag wat zijn favoriete nummer is, met keuze uit alle muziek die ooit gemaakt is antwoord van Esch: “Uptown – Mark Ronson is zo’n recente die altijd lekker is. The Scientist van Coldplay is zo’n evergreen die nooit verveelt. Coldplay maakt daar wel meer van. Verder ben ik fan van de Killers en de soloplaat van hun zanger Brandon Flowers.”

Privéleven

Naast zijn drukke carrière heeft Tim ook nog tijd over voor een van zijn andere hobby’s: films. Doordat een nummer van de Hansome Poets is gebruikt in een reclamefilmpje, kregen alle bandleden een bioscooppas. Van Esch probeert dan ook om op vrije dagen te genieten van verschillende films. Op dit moment woont van Esch samen met een oud-huisgenootje die hij heeft leren kennen in zijn oude studentenhuis in Utrecht. Zij is theatermaker, en hij muzikant, een creatiever thuis dan dat kan je je waarschijnlijk niet voorstellen. Van Esch hoopt zijn muzikale carrière nog zeker de komende twintig jaar voort te zetten om uiteindelijk een nog betere songwriter en performer te worden. En als het aan hem ligt is een wereldtournee zijn uiteindelijke doel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.