Danny Makkelie

 

De in Dordrecht woonachtige Danny Makkelie (volledige naam Danny Desmond Makkelie) was er al vroeg bij toen hij begon met het fluiten van voetbalwedstrijden. Al tien jaar na zijn geboorte op 28 januari 1983 leidde hij zijn eerste wedstrijden als scheidsrechter bij de gymles of partijtjes op het schoolplein. Toen hij als 12-jarige lid werd van een voetbalclub floot hij daar ook al regelmatig jeugdwedstrijden. Later zou hij er zelfs als assistent optreden bij de wedstrijden van het eerste elftal. Omdat het fluiten hem dusdanig goed beviel besloot hij zich aan te melden voor de scheidsrechtersopleiding van de KNVB toen hij 16 jaar oud was. Zijn droom was om ooit scheidsrechter in het betaalde voetbal te worden. Toen hij zijn opleiding succesvol had afgerond begon hij daarom met het fluiten van de senioren in plaats van de jeugd, omdat daarbij de kans om door te breken naar het betaalde voetbal groter is.Snel naar de top

Deze keuze bleek de juiste, want binnen zes jaar bereikte hij het betaalde voetbal. Voor het zover was begon hij eerst helemaal onderin bij een van de laagste divisies in het amateurvoetbal. Door zijn prestaties en ambities wist hij echter ieder jaar te promoveren naar een hogere divisie, zelfs een keer tussentijds. Op 20-jarige leeftijd belandde hij in groep 1, zodat hij wedstrijden kon leiden op het hoogste niveau van het amateurvoetbal in Nederland (destijds de Hoofdklasse, inmiddels is de Topklasse het hoogste amateurniveau). Omdat hij de top van het amateurvoetbal had bereikt kwam hij in beeld bij het betaalde voetbal. Dit resulteerde in een promotie naar de toenmalige C-lijst van scheidsrechters, een lijst met talentvolle scheidsrechters onder leiding van Mario van der Ende. Door deze promotie mocht hij wedstrijden van de beloften competitie fluiten en als vierde official optreden in de Eerste divisie. Ook kon hij bijeenkomsten van de KNVB bijwonen in Zeist waarbij alle belangrijke scheidsrechters aanwezig waren.

Eerste stappen in het betaalde voetbal

Na 1 jaar op de C-lijst promoveerde Danny Makkelie naar de Masterclass. Bij goed presteren in de Masterclass komt een scheidsrechter in aanmerking voor het fluiten van wedstrijden in de Eerste divisie. Zo lukte het hem op 22-jarige leeftijd om zijn droom te verwezenlijken en zijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal te fluiten. Dit was een wedstrijd tussen Fortuna Sittard en Stormvogels/Telstar. De verschillen tussen het amateurvoetbal en het betaalde voetbal vielen hem meteen op; de financiële belangen zijn groter en er is meer media-aandacht. Bovendien komen al je beslissingen onder een vergrootglas liggen. De wedstrijd verliep goed en dit smaakte naar meer. Het nieuwe hoofddoel werd het bereiken van de Eredivisie, na eerst zo veel mogelijk ervaring op doen door veel wedstrijden te fluiten in de Eerste divisie. Vier jaar later werd ook deze doelstelling bereikt. Op 19 september 2009 floot hij de Eredivisie wedstrijd tussen Heracles Almelo en Sparta Rotterdam, waarmee hij op dat moment met 26 jaar de jongste scheidsrechter op het hoogste niveau werd. Makkelie voelde meteen de hogere druk die hierbij komt kijken. Hij werd door iedereen in zijn omgeving gefeliciteerd, maar wilde vooral het vertrouwen van de KNVB terugbetalen. Zijn prestaties zorgden ervoor dat Makkelie een half jaar later ook de jongste scheidsrechter was die toegelaten werd tot de Seniorlijst (destijds A-lijst) van het scheidsrechtersgilde.

Internationaal

Danny Makkelie wist dat hij als hij zijn niveau vast kon houden ook in aanmerking zou komen voor de Internationale lijst. Omdat scheidsrechter Pieter Vink vrijwillig zijn plek aan hem afstond, kon hij al twee jaar eerder dan verwacht toetreden tot deze lijst. Hij werd op 1 januari 2011 de jongste scheidsrechter van Nederland die ook internationale wedstrijden mocht gaan fluiten. In juli van dat jaar floot hij zijn eerste Europa League duel. Na in 2012 en in 2013 te zijn gepromoveerd van categorie 3 naar categorie 2 en uiteindelijk categorie 1 van de UEFA scheidsrechters, kon hij in oktober 2014 debuteren in zijn eerste Champions League duel tussen Chelsea FC en NK Maribor. Hij werd daarmee de jongste Nederlandse scheidsrechter in de Champions League. Ook leidt hij kwalificatiewedstrijden voor EK’s en WK’s. Zijn droom is om ooit nog eens op een eindtoernooi voor nationale elftallen te mogen fluiten, omdat dit volgens hem ook voor scheidsrechters het hoogst haalbare is. Het EK 2016 kwam nog te vroeg, Björn Kuipers kreeg de voorkeur.

Orde buiten het veld

Naast zijn werk als scheidsrechter is Danny Makkelie, op een korte onderbreking na, werkzaam bij de politie. Van 2000 tot 2010 was Makkelie werkzaam als politieagent bij de regiopolitie Zuid-Holland-Zuid. Toen hij in 2010 door KNVB een baan kreeg aangeboden als medewerker scheidsrechterszaken voor het amateurvoetbal, greep hij deze kans om zich fulltime met het voetbal bezig te houden. Hij was hierbij onder andere verantwoordelijk voor het aanstellen van scheidsrechters bij wedstrijden van de Hoofd- en Topklasse en ook bij het zaalvoetbal. In 2012 haalde hij zijn diploma als academisch docent zodat hij zelf ook amateurscheidsrechters kon opleiden. Makkelie miste het onvoorspelbare en de spontane ontmoetingen van het politiewerk. Daarom gaf hij niet lang hierna zijn baan bij de KNVB op en keerde in datzelfde jaar terug bij de politie om 20 uur per week te werken als hoofdagent in Dordrecht. Volgens Makkelie sluit het werk van scheidsrechter en politieagent erg goed op elkaar aan omdat het bij beide beroepen belangrijk is om escalaties te voorkomen en de regie in handen te nemen. Hij merkt hierbij echter op dat je als scheidsrechter veel sneller op je fouten wordt afgerekend, vanwege de enorme media aandacht het met zich meebrengt. Naast zijn politiewerk en het fluiten van wedstrijden is hij via zijn eigen website ook in te huren om presentaties te geven over het scheidsrechtersvak.

In opspraak

Scheidsrechters liggen altijd onder een vergrootglas. Zo komt ook Danny Makkelie regelmatig in de schijnwerpers te staan bij omstreden momenten tijdens of rondom wedstrijden. Zelf noemt hij als grootste blunder dat hij eens een gele kaart aan de verkeerde speler gaf, waardoor deze met twee keer geel van het veld moest. Makkelie omschrijft het lot van de scheidsrechter als volgt: “een spits kan 89 minuten heel slecht spelen, maar als hij in de 90e minuut het winnende doelpunt scoort is hij de held van de avond. Een scheidsrechter kan 89 minuten foutloos fluiten, maar als hij in de 90e minuut een penalty mist, dan is hij de schlemiel van de avond.” Ook buiten het veld blijft Makkelie niet onbesproken. Zo raakte hij in opspraak bij de KNVB toen hij op een trainingskamp voor scheidsrechters in het Turkse Belek een filmpje vertoonde van de toenmalige FIFA baas Sepp Blatter die van een podium viel. De KNVB vond dit ongepast omdat hij van de FIFA de kans had gekregen om als jongste Nederlandse scheidsrechter te worden toegelaten tot het FIFA scheidsrechterskorps.

De mens Makkelie

Danny Makkelie betreurt het dat men niet vaak beseft dat er ook nog een mens achter de scheidsrechter zit. Voor hemzelf is de mening van de KNVB over zijn functioneren het belangrijkste, maar hij geeft aan dat ook zijn omgeving er onder lijdt als hij veel negatieve media-aandacht krijgt. Zo durft zijn moeder niet naar het stadion te komen. Ook thuis achter de TV is ze doodsbang dat er een fout wordt gemaakt. Vaak slaapt ze dagen niet als Makkelie een lastige wedstrijd krijgt toegewezen. Volgens Makkelie komt dit door de sterke band met zijn moeder. Hij is de oudste van drie broers en omdat zijn vader als beroepsmilitair regelmatig op missie was (onder meer tijdens de Golfoorlog in 1991), was Makkelie de oudste man in huis. Ook nu nog eet Makkelie regelmatig bij zijn ouders en woont hij vlak bij ze in de buurt. Over zijn privéleven en relaties laat Makkelie zich verder niet vaak uit. Hij wil vooral blijven genieten van het fluiten, wat hij als zijn hobby ziet. Hij wil dit ook op anderen uitstralen en zich niet laten ontmoedigen door tegenslagen. Deze horen er volgens hem nou eenmaal bij en zullen hem als mens en als scheidsrechter sterker maken.