Sonja Bakker

Sonja Bakker Op KantoorSonja Bakker is geboren op 4 november 1974, in Avenhoorn, Noord-Holland. Na de huishoudschool en een meao-opleiding volgde zij in 1995 een opleiding tot gewichtsconsulent bij de LOI. Na deze in 1997 succesvol te hebben afgerond startte Bakker een cursus orthomoleculaire voeding. Hierop baseerde zij haar eigen dieetmethode, die bij het grote publiek bekend werd na het verschijnen van haar eerste dieetboek Bereik je ideale gewicht (2005). Hiervan werden ongeveer een half miljoen exemplaren verkocht, waarmee het in de periode 2006-2007 ruim een jaar in de top tien bestverkochte boeken van Nederland prijkte. Naast talrijke dieetboeken schreef Bakker ook kinderboeken en een roman.

De hype

Tussen 2005 en 2009 verkocht Sonja Bakker ongeveer 2,5 miljoen dieetboeken, een ongeëvenaard succes. Alleen al in 2006 gingen er 850.000 boeken over de toonbank. In datzelfde jaar stonden maar liefst drie boeken van Bakker in de top honderd bestsellers. Ze kreeg een eigen werkwoord “Sonjabakkeren” dat zelf in de Dikke Van Dale werd opgenomen en er werd een tulp naar haar vernoemd. Haar succes leidde tot betrokkenheid bij het tv-programma Je Echte Leeftijd van SBS 6 en haar eigen show S.O.S. Sonja op RTL 4. In september 2008 presenteerde Bakker haar eigen tijdschrift, Sonja!.Het eerste nummer van Sonja! kende een oplage van tweehonderdduizend exemplaren. Later halveerde dit en eind 2009 viel het doek voor magazine Sonja!, dat in 2008 nog de publieksprijs voor ‘Magazine van het jaar’ kreeg. In deze periode verkocht Bakker ook fors minder boeken dan in voorgaande jaren. Waar in 2007 nog 1,4 miljoen boeken van Bakkers hand over de toonbank gingen, kromp dit aantal een jaar later tot ‘maar’ 230.000, een voor Nederlandse begrippen nog steeds enorm aantal. Zelf verklaarde zij de terugloop aan het uitblijven van een nieuw boek.

Aan het eind van 2009 maakte Bakker bekend met een burn-out te kampen. Na het wegvallen van haar tijdschrift stopte zij toen ook met haar tv-programma S.O.S. Sonja en kondigde aan dat zij vanaf 2010 uit de publiciteit stapte. Sindsdien verschenen wel nog nieuwe dieetboeken.

Inmiddels verschijnt Bakker weer sporadisch op de nationale televisie, bijvoorbeeld aan de desk bij RTL Boulevard of in mei 2018 bij SBS 6 in Naar bed met Irene.

Onterecht beschuldigd

Dieetboekenschrijfster Bea Pols beschuldigde Bakker in 2016 ervan dat zij haar bestseller Bereik je ideale gewicht heeft afgekeken van Pols’ Ontwikkel weer liefde & respect voor je lichaam (2003). Ook de slogan “afvallen is een feestje” zou Bakker hebben gepikt. De rechter ging hier niet in mee en beargumenteerde dat de twee dieetdeskundigen putten uit dezelfde kennis, aangezien zij beiden de opleiding tot gewichtsconsulente en voedingscoach van de LOI hebben gevolgd. Hoewel de boeken in de aard op elkaar leken, was het eindresultaat dusdanig verschillend dat van plagiaat geen sprake was.

Online Afslankprogramma’s, boeken en recepten

Anno 2018 biedt Sonja Bakker via haar eigen website een online afslankprogramma’s aan, zowel voor het bereiken als voor het behouden van het ideale gewicht. Via haar website en social media deelt zij geregeld recepten. Sinds 2013 werkt Bakker samen met LIDL, waarmee zij samen jaarlijks een receptenboek uitbrengt. Daarnaast verscheen in 2017 Bikiniproof met Sonja, in december van dat jaar gevolgd door haar meest recente boek Sonja’s Bella Italia.

Privé

Sonja Bakker is twee keer getrouwd geweest. Met jeugdliefde Koen Lenting (2005-2009) krijgt zij in 2003 en 2005 zoons Tristan en Finn. De dieetgoeroe deelt co-ouderschap met haar ex. Enkele jaren na haar scheiding van Lenting trouwt Bakker met bloemenondernemer Jan Reus (2013-2017). Zoon Bram werd geboren op oudejaarsdag 2012. Ook nu het echtpaar uit elkaar is woont Bram bij Bakker in huis. Sinds de tweede helft van 2017 is Bakker gelukkig met vastgoedontwikkelaar Barry van Suijdam.

Bakker heeft verschillende acties ondernemen ter ondersteuning van goede doelen. Zo beklom zij in 2016 de Kilimanjaro voor stichting Art With a Heart, die zich inzet voor kinderen in Afrika. Daarnaast deed Bakker in 2014 mee aan Alpe d’Huzes en organiseerde zij een benefietavond, beiden om geld op te halen voor KWF.

 Sonja Bakker Op Kantoor Zwart Met LachSonja Bakker Amsterdam Sonja Bakker Op Kantoor Zwart