René Leegte

René Leegte is oprichter en eigenaar van het adviesbureau Publieke Zaken. Echter, de meeste mensen zullen hem kennen als Tweede Kamerlid voor de VVD, een functie die hij van 2010 tot 2015 vervulde. Leegte werd op 8 juli 1968 geboren in Den Haag. Op moment van schrijven, woont hij in Amersfoort samen met zijn vrouw, dochter en zoon.

Jeugd en opleiding

rene-leegte-met-hondHoewel René Leegte in Den Haag geboren werd, is hij opgegroeid in Groningen. Zijn familie kwam daar vandaan en toen zijn vader een baan in Groningen kreeg aangeboden, verhuisde het gezin terug naar de provincie. Leegte is de middelste zoon binnen het gezin Leegte. Hij volgde middelbaaronderwijs aan het Zernike College te Groningen, waar hij uiteindelijk zijn Vwo-diploma haalde. In 1988 verhuisde Leegte naar Wageningen om de studie Ontwikkelingseconomie en Milieu aan de Landbouwuniversiteit Wageningen te volgen. Leegte was geïnteresseerd in de vraag hoe welvaartsverschillen tussen zowel mensen als landen kunnen ontstaan. Hoewel de studie hierop geen antwoord gaf, zat Leegte er op zijn plaats: hij maakte deel uit van het Wagenings Studenten Corps en liep een stage van negen maanden in Burkina Faso, West-Afrika. Het doen van ontwikkelingswerk was altijd al een droom, maar bleek in de praktijk anders. Leegte was teleurgesteld in het feit dat duurzaamheid bijzaak leek te zijn. Wanneer na een periode het ontwikkelingsproject afliep dan stopte daar ook de ontwikkeling.Eerste kennismaking met de politiek

René Leegte kwam in 1994 voor het eerst met de politiek in aanraking. Destijds stond er een oproep in de Telegraaf onder de kop: “Bolkestein zoekt intellectueel chauffeur”. Leegte werd door zijn vader op de advertentie gewezen en besloot te solliciteren. Hij was zelf ooit taxichauffeur geweest en gezien zijn universiteitsdiploma kwalificeerde hij als intellectueel. Hij mocht op gesprek komen bij fractievoorzitter van de VVD, Frits Bolkestein. Dit leidde ertoe dat Leegte van december 1994 tot mei 1998 de persoonlijk secretaris van mr. drs. F. Bolkestein werd.

Verdere carrière

René Leegte ambieerde een functie in het bedrijfsleven en toen Bolkestein in 1999 Europees commissaris werd, besloot Leegte te solliciteren bij Unilever. Hij werd aangenomen als brand manager wat leidde tot vier zeer boeiende jaren in het bedrijfsleven. Destijds werd hij betrokken bij duurzaamheidskwesties binnen het bedrijf. Dit trok zijn belangstelling en om daarop in te spelen stapte hij over naar DHV. Hier was hij werkzaam als strategisch adviseur op het gebied van duurzaamheid. Binnen DHV zette hij onder andere de club “duurzaam ondernemen” op. Tegelijkertijd begint Leegte in 2004 voor één dag in de week zijn eigen adviesbureau, Publieke Zaken. In 2006 doet de kans zich voor commercieel directeur te worden bij AgroFair: een uitdaging die past bij zijn interesse in duurzaam ondernemen en zijn achtergrond bij Unilever. Korte tijd later besluit Leegte toch zijn volledige aandacht op Publieke Zaken te willen richten.

Tweede Kamer en Publieke Zaken

René Leegte is op de achtergrond altijd actief geweest voor de VVD. In 2010 kwam hij voor de tweede keer per toeval in aanraking met de politiek. Leegte stond achter Mark Rutte en toen de strijd tussen Rutte en Verdonk in 2010 losbarstte wilde hij helpen. Op aanraden van Rutte heeft hij zich daarom kandidaat gesteld. Toen laatstgenoemde minister-president werd in 2010 en er veel zetels beschikbaar waren, werd Leegte beëdigd als lid van de Tweede Kamer. Passend bij zijn ervaring in het bedrijfsleven en in het adviseren binnen milieukwesties, werd hij fractiewoordvoerder energie en milieu. Na bijna vijf jaar lid te zijn van de Tweede Kamer, komt Leegte in 2015 in opspraak. Een telefoongesprek in de trein gaande over ‘gaswinning in Groningen’, waarover Leegte woordvoerder was, wordt afgeluisterd en online flink uitgemeten. Leegte was van mening dat het gesprek uit context werd getrokken en kon zich niet vinden in de opspraak, maar besloot dit naast zich neer te leggen. Na zich vijf jaar vol plezier op zijn functie binnen de fractie van de VVD te hebben gestort, besluit Leegte in 2015 uit de fractie te stappen. Hierop volgend focust hij zich opnieuw op Publieke Zaken. Hier vervult hij een meer beschouwende rol waarbij het geven van advies op de achtergrond in plaats van midden in de vuurlinie de focus heeft. Daarnaast geeft de zelfstandigheid van het leiden van een eigen bedrijf hem rust en houdt het hem scherp. Leegte is zich hierdoor naar eigen zeggen dagelijks bewust van de meerwaarde die hij moet leveren.