Jesse Klaver

Jesse Klaver werd op 1 mei 1986 geboren in Rosendaal, Brabant. Sinds 12 mei 2015 is hij fractievoorzitter
en politiek leider van GroenLinks. Hij is onder andere Tweede Kamer-woordvoerder over zaken als belastingen, buitenlandse handel, ontwikkelingssamenwerking en Europese zaken. Hiervoor was hij lid van commissies voor sociale zaken, financiën, landbouw en onderwijs. Klaver zet zichaf tegen het imago van een progressieve partij die alleen gericht is op de intellectuele achterban. Met deze unieke strategie probeert hij atypische kiezers aan GroenLinks te binden.

Jeugd en opleiding

Jescreative commons by BoelensLeonse Klaver is geboren en getogen in Rosendaal, waar hij samen met zijn alleenstaande moeder van Indische afkomst opgroeide. Zijn vader, van Marokkaanse afkomst, heeft hij nooit gekend. Klaver spendeerde in zijn jeugd veel tijd met zijn grootouders, omdat zijn moeder moest werken om het gezin te onderhouden. Hij volgde middelbaaronderwijs aan de Vrije school te Prinsenbeek, waar hij zijn vmbo diploma behaalde. In 2008 rondde hij de opleiding ‘Social Work’ aan Avans Hogeschool in Den Bosh af. Hierna volgde hij een pre-master politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Echter stopte Klaver hier voortijdig mee. Door zijn interesse in politiek besloot Klaver tijdens zijn studententijd zich aan te sluiten bij jongerenorganisatie DWARS (van GroenLinks) en vakbond CNV jongeren; het begin van zijn politieke carrière.Begin van zijn politieke Loopbaan

Jesse Klaver werd in 2006 verkozen tot duovoorzitter van DWARS. Na één jaar als duovoorzitter en een secretariële functie werd hij in 2009 verkozen tot voorzitter. Hij zette zich onder andere in voor de professionalisering van DWARS en bood steun aan de ‘vrijheidslievende koers’ van partijleider Halsema. In augustus 2009 vertrok Klaver bij DWARS en werd hij voorzitter van vakbond CNV jongeren. Hij streed onder andere voor een participatie-economie en een economie waarin de drie p’s (profit, planet en people) centraal stonden. Groene banen met doorgroeimogelijkheden stonden hoog op de agenda. In december 2009 werd hij lid van de Sociaal- Economische Raad (SER), dit maakte Klaver op 23-jarige leeftijd de jongste SER-lid tot dan toe.

GroenLinks

In 2010 werd Jesse Klaver Kamerlid van de programmacommissie van GroenLinks. Kort daarna werd hij verkozen tot campagneleider van GroenLinks en in 2015 werd hij fractievoorzitter. Met de komst van de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, was lijsttrekker Jesse Klaver prominent aanwezig in de media. Met de Amerikaanse verkiezingen als inspiratiebron probeert Klaver atypische GroenLinks-kiezers (onderwijzers, moslims etc.) aan zijn partij te binden, door gebruik te maken van sociale media. Hierbij worden zowel leden als niet leden actief benaderd om campagne te voeren voor GroenLinks. Zaken als een duurzame economie en belastinghervormingen hebben sinds zijn participatie bij de programmacommissie van GroenLinks hoog in het vaandel gestaan. Zo introduceerde hij in 2013 samen met Lutz Jacobi (PVDA) en Stientje van Veldhoven (D66) de initiatiefnota Mooi Nederland. Deze had als doel de natuur, flora en fauna te beschermen. Daarnaast wordt met de klimaatwet gestreefd naar een klimaat-neutrale toekomst. Klaver wil in 2017 met behulp van belastinghervormingen om en nabij 27 miljard euro aan lasten verschuiven, door milieuheffingen, afschaffing van milieuonvriendelijke vrijstellingen en lagere werkgeverspremies te introduceren.

Privé

Op 3 mei 2013 trouwde Jesse Klaver met zijn vrouw Jolein van Swaal. Zij hebben twee zoontjes en zijn op het moment van schrijven woonachtig in Den Haag.