Jeroen Overbeek

Jeroen Overbeek, geboren te Haarlem op 25 april 1966, werkt als journalist, presentator en nieuwslezer bij de NOS. Na zijn middelbare school besluit hij in 1984 om Nederlands Recht te gaan studeren aan de VU in Amsterdam. Hij volgde daarnaast communicatie en public relations in Utrecht en behaalde in 1990 zijn doctoraalexamen in het staats- en bestuursrecht. Tijdens zijn studie heeft Overbeek verschillende bijbaantjes, zoals bij het Concertgebouw en de Stadsschouwburg. Zijn ambitie als journalist blijkt uit een bijbaantje bij een lokale omroep. Hij stapte bewust op ervaren mensen in de journalistiek af om ze te vragen of ze hem nog wat konden leren. Zo vroeg hij toen hij net twintig was of hij stage mocht lopen bij Jaap van Meekren, die toen het programma Met het oog op morgen presenteerde. ‘Een geweldige tijd’,  zo omschrijft hij dit later in een interview in de NCRV gids, ‘Door mee te kijken, over het vak te praten, leer je het meest.’ Tijdens het laatste jaar van zijn studie, in 1989, solliciteert hij bij de ANP Radionieuwsdienst als nieuwslezer-redacteur. Eigenlijk was de sollicitatietermijn al een paar dagen verlopen, maar een telefoongesprek met hoofdredacteur Rien Huizing zorgt ervoor dat hij alsnog mag solliciteren. Hij wordt aangenomen als freelancer en werkt meestal tijdens de nachtdienst. Zo kan hij gebruik maken van de computers op de redactie om aan zijn scriptie te werken.Journalistieke Carrière

Na zijn afstuderen krijgt Jeroen Overbeek een vast contract bij de ANP Radionieuwsdienst, die in 1995 wordt omgedoopt tot het NOS Radionieuws. Naast zijn baan bij de NOS doet hij ook diverse freelance projecten bij andere publieke omroepen, zoals Omroep Flevoland en Stads TV Arnhem. In 1998 kan hij drie maanden als redacteur aan de slag bij het NOS Journaal, hiervoor maakt hij items en monteert deze ook zelf. Deze periode bevalt van beide kanten zo goed dat er wordt besloten dat hij daar blijft. Vanaf 1999 wordt hij presentator van verschillende uitzendingen van het NOS Journaal en is hij jaarlijks gemiddeld in 700 uitzendingen te zien. In het begin van zijn baan als presentator wordt hij niet gecoacht en moet hij vooral zelf ontdekken en leren wat het vak inhoudt. De muis en het toetsenbord liggen niet voor niets op de tafel bij de uitzending, want vaak moeten er nog tijdens de uitzendingen onderwerpen ingevoegd of aangepast worden. Hij omschrijft zichzelf echter als kalm en beheerst. “Ik heb altijd het gevoel in het oog van de orkaan te staan. Daar is het rustig.” Een deel van de teksten voor de uitzending schrijft hij zelf en de rest wordt door andere redacteuren aangeleverd, hoewel hij deze soms nog herschrijft. Naast zijn werk als presentator van het NOS Journaal presenteert hij ook verschillende grote nationale evenementen zoals de Millennium nacht en het huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima. Ook is hij sinds 2003 presentator-verslaggever bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Leermeester

Behalve zijn werk als presentator en journalist is Jeroen Overbeek erg betrokken bij het onderwijzen van de journalistiek. Zo beoordeelt hij enkele keren per jaar eindexamens van studenten aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ook bij andere journalistieke opleidingen in Nederland is hij actief als examinator en gastdocent. Hij vindt het erg belangrijk dat er voldoende leermeesters in het vak zijn, zodat ze vanuit hun ervaring advies of feedback kunnen geven aan jonge beginnende journalisten. De snelheid waarmee het nieuws tot de mensen komt wordt steeds groter en daarmee gaat het hebben van de primeur soms ten koste van de betrouwbaarheid. De journalistieke basiswaarden zoals hoor en wederhoor blijft hij daarom graag overbrengen op jonge studenten en stagiairs. Ook buiten de landsgrenzen deelt hij graag zijn journalistieke ervaring en waarden. In 2007 en 2009 gaf hij trainingen aan journalisten uit ontwikkelingslanden. Dat didactische hoort volgens Overbeek bij zijn vak, “Ik ben journalist. Ik wil graag alles uitleggen.”

Golfen en kamperen

Hoewel Jeroen Overbeek zichzelf omschrijft als een nieuwsjunk, besteed hij zijn vrije tijd ook graag aan andere dingen. Zo reist hij graag in zijn opgeknapte Volkswagen busje uit 1968 door het land en stopt hij hier en daar om te kamperen. Hij kan het echter niet laten om toch het radionieuws aan te zetten tijdens het rijden. Ook golft hij graag, omdat dit vaak interessante ontmoetingen oplevert met mede-golfers. “Waar ik ook heb gespeeld – in Azië, de Cariben, Noord-Amerika of Afrika – overal kom je mensen tegen die jou hun verhaal willen vertellen tijdens een ronde.” Hoewel hij bij deze ontmoetingen vaak ook openhartig terug is, laat hij verder niet snel iets los over zijn privé-leven of relatie.