Freek van der Hoeve

Jeugd

 

Freek van der Hoeve werd op donderdag 13 december in 1984 geboren in Wageningen. Zijn jeugd bracht hij samen met zijn ouders en broer door in Wageningen. Hij ging in Ede naar de middelbare school. Freek rondde in 2004 zijn vwo af aan de oecumenische scholengemeenschap het Marnix College met het profiel Economie & Maatschappij. Na het behalen van zijn diploma verliet Freek het ouderlijk huis om zich te vestigen in Utrecht. Ondanks dat hij nog niet precies wist wat hij wilde doen, was hij er wel meteen zeker van dat hij in Utrecht zou blijven wonen en niet heen en weer ging pendelen tussen Ede en Utrecht. Het eerste jaar studeerde Freek Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en werd hij lid van het Utrechtse Studenten Corps. Hier zou hij meerdere jaren lid blijven en genieten van het studentenleven in de binnenstad. Na één jaar geschiedenis werd echter duidelijk dat geschiedenis niet de juiste keuze was. Freek is praktisch ingesteld en een opleiding communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht leek daarom een beter alternatief. Na vier jaar studeerde hij af in de richting marketingcommunicatie. Tijdens zijn studie aan de Hogeschool Utrecht rondde hij tevens een cursus international advertising af van de International Advertising Association.Schilderkunst

Na zijn studie focuste Freek van der Hoeve zich volledig op de schilderkunst. Vroeger had hij al een zeefdruk van Clemens Briels en werd hij geïnspireerd door kunstenaars als Van Gogh en Picasso. In de periode na zijn studie ging Freek volledig op in het schilderen, experimenteerde veel en leerde zichzelf zijn huidige stijl aan. Freek is een echte autodidact, maar heeft toch eenmaal beroep gedaan op een schildercursus van het Atelier van Elmer Wees.  In deze cursus ging je als groep aan de slag, maar werkte je ieder aan een eigen project. In deze cursus heeft Freek belangrijke schildertechnieken geleerd en de mogelijkheid gekregen om zijn eigen stijl verder te ontwikkelen.

Freek van der Hoeve’s stijl wordt gekenmerkt door het gebruik van felle kleuren. Zo tovert hij afbeeldingen van personen om tot kleurrijke, bijna abstracte representaties van de wereld om hem heen. Freek haalt zijn inspiratie uit zijn omgeving en schildert naast personen ook vaak landschappen en gebouwen. Met zijn kleurrijke interpretatie van zijn omgeving zet hij de werkelijkheid naar zijn hand en komt hij tot kleurrijke pronkstukken. Niet alleen Picasso, maar ook Van Gogh is belangrijk voor de stijl van Freek, vanwege zijn krachtige kleurgebruik. Dit is iets waar Freek ook mee experimenteert in zijn abstracte werken. Dit past goed bij hem; Freek heeft een extravagante persoonlijkheid. Naast de kleuren is Freek ook groot fan van abstracte vormen die in het werk van Picasso ook veel terug komen. Deze vormen zijn ook goed te zien in de kleurrijke portretten die Freek maakt.

De afgelopen jaren heeft Freek van der Hoeve vele werken gemaakt waar hij erg trots op is. Portretten, landschappen, stillevens, experimenteel en dieren zijn de voornaamste onderwerpen waar Freek mee werkt. Sinds 2014 zijn zijn laatste doeken sterk in prijs gestegen en is de vraag alleen maar toegenomen. Voor nu is het belangrijk om vooral doeken te maken die hij zelf mooi vindt en te blijven genieten van het schilderen. Afhankelijk van het soort werk en inspiratie duurt het maken van een schilderij van een dag tot 2 weken. Naast schilder is Freek van jongs af aan erg sportief geweest en heeft hij veel gevoetbald en getennist. Tijdens een relatief minder sportieve studentenperiode heeft Freek wel twee keer voor de marathon getraind en deze indrukwekkende 42-kilomterdurende lijdensweg in zowel New York en Berlijn afgelegd. Na zijn studententijd heeft hij het stadsleven achter zich gelaten en woont hij in Oud Zuilen, een dorpje vlakbij Utrecht, met zijn vrouw Bo.