Anne Boermans

Anne Boermans is op 19 februari 1951 geboren in Heerenveen, waar hij is opgegroeid samen met zijn vier jaar oudere broer. Boermans ging in Heerenveen zowel naar de basisschool als middelbare school, hoewel hij voor zijn 18e verjaardag drie keer verhuisde. Na zijn middelbare schooltijd liet Boermans Friesland achter voor een tijdelijke ‘studentenbaan’ op de SS Statendam, een passagiersschip dat van Nederland naar Amerika vertrok. Een bijzondere ervaring, omdat Boermans normaliter niet verder kwam dan Leeuwarden en de treinreis richting de haven van Rotterdam al als wereldreis ervoer. Toen hij na enkele maanden stopte met zijn bijbaan, vertrok Boermans naar Amsterdam om daar aan zijn studie te beginnen. Het werd de Universiteit van Amsterdam waar Boermans Politicologie zou gaan volgen. Vakken over het Midden Oosten, Moderne Nederlandse Geschiedenis, China en Economie moesten gaan zorgen voor een brede basis voor de journalistiek, waar de politiek al op jonge leeftijd niets voor Boermans bleek. In 1969 op 18-jarige leeftijd was hij enige maanden voorzitter van het Gewest Friesland voor de jongerengroepering van de PVDA, maar machtsspelletjes bleken niets voor Boermans.Radiodocumentaires

Na zijn studie in 1974 kwam Anne Boermans terecht bij de NOS-radio en een jaar later mocht hij daar helpen met het oprichten van het programma ‘Met Het Oog Op Morgen. Hier zou Boermans later twee keer eindredacteur a.i. zijn en zich daarnaast voor een aantal jaren storten op het maken van radiodocumentaires. Boermans mocht hiervoor de hele wereld over reizen, wat een welkome ervaring was; op de SS Statendam bleek namelijk al dat hij zich moeilijk op één werkplek kon vastleggen. Voor documentaires over fossiele brandstoffen, energiebesparing en zonne- en windenergie reisde Boermans van Japan naar Californië en van de Kaapverdische eilanden naar Schotland om verslag te doen en documentaires te maken. De onderwerpen die Boermans behandelde zijn tevens terug te vinden in zijn boeken. Later zou hij nog eens 5 jaar lang documentaires maken over oorlogen en aan het einde van zijn radiocarrière maakte hij een serie over kruistochten waarvoor hij op een motor met zijspan een gehele kruistocht-route aflegde van België richting Jeruzalem.

Carrière

Na tien jaar radio begon Anne Boermans met het geven van televisietrainingen. Hij werd hiervoor gevraagd door het toenmalige Opleidingsinstituut Santbergen in Hilversum, waar hij acht jaar lang interviewers, presentatoren en regisseurs van alle Nederlands omroepen trainde. Later kwamen hier ook interview- en presentatietrainingen voor radiojournalisten bij. Tegelijkertijd raakte Boermans betrokken bij een organisatie die zich inzette voor het einde van de Koude Oorlog. Hij reisde van Boston, naar Boedapest naar Berlijn om de woordvoerders van verschillende nationaliteiten te trainen en klaar te stomen. Het trainen en begeleiden van woordvoerders en Captains of Industry, voornamelijk uit Nederland, doet Boermans vanaf 1987. Als er na een lange periode van 17 jaar bij de NOS een einde komt aan deze relatie, besluit Boermans voor zichzelf te beginnen als trainer/coach. Boermans heeft ondertussen een mooi netwerk opgebouwd. Zo trainde hij bijvoorbeeld van 1992 tot 2002 journalisten en programmamakers bij de Vlaamse omroep VRT in Brussel. Boermans waardeerde de Vlamingen om hun creativiteit humor en zelfspot. Vanaf 1998 heeft Boermans ook een flink aantal columns geschreven. Over mensen in de media, de column ‘VISI’ in het Financieel Dagblad, een serie in VARA-televisieprogramma ‘De Waan van de Dag’ en een reeks in het Parool genaamd ‘De tv-coach’.

Training en Coaching

Anne Boermans is gespecialiseerd in het trainen van interviewers, journalisten, rechters en sollicitatiecommissies en heeft jarenlange ervaring op dit gebied. Boermans vertelt dat interviewen een ambacht is; hij heeft er zelf minstens acht jaar over gedaan om het enigszins onder de knie te krijgen. Vanwege discretie is er weinig bekend over de werkzaamheden van Boermans als trainer van internationale woordvoerders. Werkzaamheden in Nederland gaan met name om het stellen van zorgvuldig geformuleerde vragen en de verwoording hiervan en het (her)schrijven van teksten voor presentaties die door de media worden uitgezonden. Na veel precisiewerk, formulering van zinnen, herschrijven en oefenen van interviews geeft het Boermans altijd grote voldoening als een dergelijke presentatie of interview er vervolgens prachtig uitziet op televisie en volledig foutloos verloopt.

Interesses

Anne Boermans houdt naast het werken van lezen, wandelen en tijd doorbrengen met zijn gezin. Hij heeft twee zoons en een dochter: Menno, Casper en Femke. Als freelancer kreeg Boermans de mogelijkheid om zelf zijn vrije tijd en werk te bepalen, waardoor zijn drukke carrière goed te combineren was met zijn gezinsleven. Wandelen doet Boermans graag in zijn vrije tijd: “gezond voor lichaam en geest en verruimt de blik.” Tot slot houdt Boermans erg van lezen. Boermans heeft zelf als wetenschapsjournalist tien boeken geschreven en bewondert de Japanse auteur Haruki Murakami. Want, zegt hij, “Wat Murakami doet vind ik veel moeilijker; hij schrijft fictie. Dat is ‘iets uit niets’ creëren. Respect!”

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.